Како препознати Златарски сир

Златарски сир који се ставља у промет поседује одговарајуће физичко‐хемијске и следеће сензорне карактеристике:

Спољни изглед
Кришка Златарског сира је правилног правоуганог облика димензија 10‐12 цм x 10‐12 цм или облика кружног исечка сличних димензија. Дебљина кришке Златарског сира се креће од 1,0 цм до 1.5 цм.

Изглед пресека
Пресек кришке има збијену структуру са присутним малим шупљинама или без шупљина.

Боја
Бела до бело жута боја сирног теста.

Мирис
Благ млечно‐кисео мирис (од ферментације), без страних и непријатних мириса.

Укус
Златарски сир има јасно изражен пријатан укус ферментисаног сира, не превише слан и кисео, без присуства горчине.

Својства при жвакању
При жвакању сира осећа се пријатна арома која дуго траје и кремаста структура сира која се топи.

Златарски сир у тренутку стављања у промет мора бити следећег хемијског састава:

  1. Садржај млечне масти у сувој материји најмање 50%
  2. Садржај кухињске соли највише 3%
  3. pH вредност најмање 4.5
  4. Вода у безмасној материји (ВБМС) најмање 67%